7 august 2012

Sausage vs polonez

Dedicație: lui Karol, polonezul cu care am împărțit aproape un an de zile, ore, minute și secunde, una dintre cele 50 case ale domnului Singh. Karol m-a învățat cam cu ce se mănâncă Marea Britanie, mi-a fost de un real folos la începuturi și pentru asta-i mulțumesc!

Reportajul TV a fost realizat și difuzat acum câțiva ani, pe vremea când americanii încă nu dăduseră cep la butoiul cu criză, iar raportul liră sterlină-euro avea o măreție aparte (1,34). Realizatorul emisiunii (și totodată reporterul din teren) a dat peste un grup de tineri englezi ocupați cu tăierea de frunze la asfalt (ei nu au câini comunitari), nemulțumiți că vin străinii la ei în țară și le iau toate locurile de muncă. Frustrarea era mare, mai ales că băieții nici nu stăteau prea grozav la capitolul calificare profesională. Bine, pe piața muncii din Marea Britanie - ca în orice altă democrație capitalistă atractivă, de altfel - se înghesuie destui muncitori străini, dornici să câștige o felie de pâine unsă pe ambele fețe sau un full english breakfast. Însă tinerii din imagine păreau fixați pe un prototip anume de muncitor străin, probabil o metodă eficientă de concentrare a revoltei asupra unui adversar palpabil, asupra unei ținte ușor de identificat: polonezul.
- Nu-i corect! Pe noi, cei născuți aici, nu ne angajează nimeni. Și vin polonezii și ne iau toate locurile de muncă din față! Nu-i drept! Nu-i cinstit!
Reporterul, din discursul căruia spectatorul putea deduce lejer că a ieșit în stradă cu tema făcută, se oferă să le găsească acestor tineri locuri de muncă, pentru că are contacte și știe cui să se adreseze.
- Bine, de acord, dar despre ce muncă e vorba?
- Vă pot ajuta să găsiți locuri de muncă în agricultură.
- Agricultură?... Și cam cum se plătește?
- În jur de 6 lire pe ora de muncă.
- 6 lire? Nu-i chiar așa de rău... Și cam ce presupune munca respectivă?
- Depinde... La varză, la cartofi, morcovi, fructe... tot felul de recolte...
- Păi asta-i muncă grea! Să stai aplecat ore în șir, să cari saci în spate, să lucrezi în ploaie, frig și noroi... Sorry, ăstea nu-s munci pentru noi! Ăstea-s munci pentru polonezi!

Un comentariu:

  1. Eu ii inteleg pe undeva pe tinerii englezi, tot timpul am impresia ca cineva imi fura munca usoara si placuta, pentru ca nu m-am intalnit inca cu asa ceva, si toata lumea se asteapta sa le fac pe alea prost platite (raportat la valoarea mea :)), prost programate, obositoare, plictisitoare, grele etc.

    RăspundețiȘtergere