8 august 2012

Morți în trafic

Februarie 2009.
Pe strada principală din cartierul Marston (Oxford) s-a produs un accident ce pare serios, din moment ce întreaga circulație a fost deviată timp de aproape 3 ore pe strada mea. De obicei, cel puțin din punctul de vedere al traficului, Croft Road e o stradă liniștită. E drept, există două familii rivale, care se mai păruiesc câteodată și-și mai aruncă cu înjurături peste drum și spațiul verde, dar cu mașinile sau motocicletele încă nu s-au călcat. Străduța, paralelă cu cea principală, nu-i gândită să preia tot traficul din zonă. Ce-i drept, e un spațiu larg, aerisit, dar mai mult cu gazon și copaci bătrâni decât cu drum asfaltat. În plus, pe partea opusă casei mele, sunt destul de multe mașini parcate, care fac din strada cu două benzi o stradă cu o bandă și un pic. Iar acum au dat peste biata stradă și autobuzele locale!...
Vă rog să vizionați filmarea de vreo 3 minute, cu sonorul pornit! Am filmat prin geamul termopan, dar cu fereastra de deasupra capului larg deschisă. Cer iertare pentru calitatea imaginilor, dar nu eu am regizat ca scena să se petreacă la timp de seară. Vă invit să vă notați numărul claxoanelor și al înjurăturilor de mother care se aud pe înregistrare.


Ei? Nimic! Zero! Nicio înjurătură, niciun claxon, ce să mai zic de o simfonie de claxoane. Liniște. Liniște deplină. Mai bine zis, silence. În afara șmecherașului (est-european?) de la minutul 1.25, care se avântă cu tupeu într-o cursă pe contrasens și pe spațiul verde, nimic ieșit din comun. Chiar plictisitor. Răbdare și tutun. Vă dați seama ce interesantă ar fi fost filmarea dacă scena ar fi fost teleportată undeva în România?
În orice caz, dacă aș fi un românaș care n-a ieșit niciodată din țară și aș vedea filmarea din Oxford, probabil aș ajunge la concluzia că Occidentul britanic e populat - cel puțin seara - de un lung șir de mașini conduse de morți cu drept de vot.

2 comentarii:

  1. da unde s jeepanele si mertzanele?unde i muzica?unde i manela?unde s artistii?sinteti pe spate.ma mir ca Anglia (si) "totusi se nvirte"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil comasate prin Slough... În rest, o lume diferită față de Continent și chiar de Restul Lumii. Câteodată am impresia că singurul la care nu se vede vreo diferență față de alte locuri din lume este șoferul de BMW care o calcă de nebun pe banda de viteză!

      Ștergere