18 ianuarie 2013

Galezul, frate cu românul, părerea mea!

Galezul mi-e tare simpatic. Nu, nu mă refer strict la Ryan Giggs, galezul înzestrat (sau mai degrabă „înzestrat”) de la natură cu o constituție anemică, plăpândă - în comparație cu norma regiunii - ce nu i-a permis să ajungă jucător de rugby, astfel încât a trebuit să se consoleze cu statutul de jucător de fotbal, ci la țaragalezi (cum le spun eu), în general. Vă invit, dacă e blocată vreodată Valea Prahovei cu jeepane, și ajungeți prin Cardiff, în drumul de ocolire, să nu ratați o vizită la Millennium Stadium, locul unde-ți tresare inima de mândrie când vezi românii așezați (încă) la loc de cinste.

Millennium Stadium (Stadiwm y Mileniwm), construit cu scopul de a găzdui Cupa Mondială de Rugby, a costat 121 milioane lire sterline și a fost inaugurat în anul 1999. Are o capacitate de 74.500 locuri.

În primul rând, nu are cum să nu te ungă la mândrul orgoliu național când vezi cum au împrumutat galezii cuvinte din limba română, cum ar fi „gât” sau „VIP”!

Apoi vine surpriza cea mare, când, trecând de Anglia, Noua Zeelandă sau Argentina, dai de România (cu purcel și cu oaie în loc de cățel) acolo unde nu prea te așteptai s-o mai vezi prin lumea asta largă: pe The Walk of Fame!

Păi cum să nu lăcrimezi de bucurie și nealcoșie, când vezi că, în locul acesta binecuvântat, țărișoara ta este amplasată la loc de cinste, nu încadrată la categoria „și alții”? Păcat că e vorba numai și numai despre rugby...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu